Blog

FRUCTELE – BELȘUG DE SAVOARE ȘI IZVOR DE SĂNĂTATE

Cu generozitate şi înţelepciune, fără să ne fi păcălit vreodată, natura ne dăruieşte – încă de la facerea lumii – belşug de savoare, de miresme şi culori: fructele.

Atârnate de crengile pomilor îndoiţi de atâta rod, ascunse la subsuara tufelor prin grădini şi prin vii ori pitite sub frunze, plita fierbinte a pământului, nu trebuie decât să întindem mâna ca să ne bucurăm de minunea lor. O minune reală, care – ca şi-n poveste – ne îndeplineşte trei dorinţe deodată: ne încântă, ne satură şi ne vindecă.

Născute din forţa vie a pământului, a soarelui şi a apei, ele reprezintă un miracol de vitalitate şi energie, pe care oamenii s-au străduit să-l dezlege încă din timpuri străvechi. Grecii vedeau în măslin un dar al zeiţei Atena. Homer celebra în Odiseea smochinele, iar cele trei Hespiride păzeau grădina cu mere de aur ca pe o comoară de preț. Pentru om, fructele sunt cu adevărat cântărite în aur.

Înainte să fi descoperit focul, care i-a permis să-și pregătească mâncarea, înainte de a fi învățat să folosească cremenea, să-și facă arme și să vâneze animale, singurul aliment care l-a ajutat pe om să supraviețuiască au fost fructele. Dar omul – vânător a tresăltat în fața bucății de carne. Încet – încet, fructele au intrat în desuetitudine, rolul lor în viața cotidiană fiind tot mai neînsemnat. În zilele noastre, ele au devenit un desert, ultimul fel de mâncare de la o masă îmbelșugată (dacă mai este loc pentru el). Le consumăm sătui și le-am pierdut înțelesul, forța vitală cu care ne-ar puta ajuta să ne vindecăm.

Ca un fel de sinteză miraculoasă, fructele conțin toate mineralele din pământ. Între ele: fierul – care regenerează celulele roșii, calciul – temelia sistemului nostru osos, fosforul – indispensabil creierului și energiei musculare, magneziul – care activează digestia, potasiul – diuretic și tonic cardiac, sodiul – care asigură activitatea intestinală, sulful – antiseptic și depurativ, siliciul, iodul etc. Fiecare părticică a organismului nostru are un  punct de sprijin în măr și tovarășii lui.

Fructele conțin vitamine și o formă de zahăr care nu are nimic comun cu zahărul industrial extras din sfeclă sau trestie, ale căror vitamine sunt distruse din cauza temperaturii înalte, necesară cristalizării. Zahărul din fructe, amestecat cu glucoza și levuloza, este direct asimilabil, reprezentând un aliment energetic ideal. În afara proprietăților sale mineralizante, acțiunile preventive și curative ale fructelor sunt unanim recunoscute.

La fel ca și legumele și plantele medicinale, fructele mai ascund multe secrete. Din fericire, vegetalele – a căror prezență în arsenalul terapeutic a fost și este considerabilă – și-au recăpătat în ultimul timp strălucirea, după o perioadă de umbră, determinată de era chimică (atotputernicele medicamente sintetice), aflată în declin. În prezent, cercetarea științifică a farmaciei naturii funcționează la turație maximă. Multe „rețete” străvechi, din medicina populară chinezească, indiană sau tibetană sunt legitimate prin descoperiri de laborator. Toate rezultatele obținute prin studiul științific dovedesc fără niciun fel de tăgadă că un anumit mod de alimentație – anumite fructe, legume și cereale – pot să preîntâmpine, ba chiar să și vindece boli grele, cum sunt bolile cardiace și cancerul.

Ca un sfat v-aș recomanda să folosiți pe cât posibil fructele autohtone românești, a căror origine biologică o puteți verifica, spălați toate fructele pe cât posibil cu apă alcalină și consumați-le cu coajă cu tot (când este cazul). Datorită acțiunii Soarelui, coaja este cea care conține cele mai multe vitamine.

Emilia,
Echipa Halikali

Lasa o impresie